ترکیه

پذیرش تحصیلی در ترکیه

  • هانیه احمدی
  • 1399/12/04

  با توجه به اینکه عواملی مانند نزدیکی  کشور ترکیه به ایران، داشتن فرهنگی سازگار با ایرانیان و البته دانشگاه‌های بین‌المللی با سیستم آموزشی خوب، دانشجویان ایرانی بسیاری را مشتاق تحصیل در این کشور کرده و با نظر به این‌که در سال‌های اخیر ترکیه یکی از پیشگامان در پذیرش دانشجویان بین‌المللی بوده است، تصمیم گرفتیم تا در این مقاله زوایای مختلف پذیرش تحصیلی در ترکیه را با هم بررسی کنیم. با ما همراه باشید.

مقاطع تحصیلی در ترکیه 

استانبول

قابل ذکر است که امکان پذیرش تحصیلی در تمامی مقاطع در کشور ترکیه وجود دارد و حتی شما مدارسی که به زبان انگلیسی در آن‌ها تدریس می‌شود نیز پیدا خواهید کرد. اما در این مقاله تمرکز ما روی تحصیلات عالی و پذیرش تحصیلی از دانشگاه‌های ترکیه خواهد بود. تحصیلات تکمیلی در کشور ترکیه از کیفیت خوبی برخوردار است و با توجه به اینکه پیرو توافق بولونیا است فرق چندانی میان سیستم آموزشی آن و بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا وجود ندارد. گذشته از این‌که شما تحصیل در چه مقطعی را انتخاب می‌کنید شانس تحصیل در 104 دانشگاه دولتی و 62 دانشگاه خصوصی در ترکیه وجود دارد. زبان رسمی ترکیه، ترکی است و همانطور که انتظار می‌رود با دانستن زبان ترکی دانشگاه‌ها انتخابی شما نیز افزایش خواهند یافت. نکته‌ی حائز اهمیت این است که دولت ترکیه سالانه ظرفیت پذیرش دانشجویان خارجی را برای هر رشته‌ی تحصیلی مشخص می‌کند، پس حتما ظرفیت را با توجه به رشته و دانشگاه مورد نظرتان بررسی کنید و شانس پذیرش خود را تخمین بزنید. 

تحصیل در مقطع لیسانس در ترکیه 

دانشگاه اتاتورک

یکی از مقاطعی که در این مقاله به آن می‌پردازیم مقطع لیسانس یا کارشناسی است که برای پذیرش در آن باید دارای دیپلم 12 ساله باشید. مقطع کارشناسی در ترکیه یک دوره‌ی 4 ساله است و در برخی رشته‌ها مثل پزشکی این مقطع 6 سال طول خواهد کشید. در ترکیه برای ورود دانشجویان خارجی به دانشگاه، آزمون‌های ورودی وجود دارد که باید در آن‌ها پذیرفته شوید. یکی از این آزمون‌ها یوس(Yös) نام دارد که در تاریخ‌های متفاوتی برگزار می‌شود. آزمون یوس به زبان ترکی برگزار می‌شود و به افرادی که قصد تحصیل در دانشگاه‌های انگلیسی زبان را دارند بیشتر توصیه می‌شود که در آزمون SAT(یک آزمون بین‌المللی که به زبان انگلیسی برگزار می‌شود) شرکت کنند، در کل بهتر است قبل از شرکت در این آزمون‌ها، آزمون مورد تایید دانشگاه مورد نظر خود را  چک کنید. آزمون یوس شامل دروسی مانند هوش، ریاضی و هندسه است و اغلب دانشگاه‌های معتبر ترکیه خودشان این آزمون را برگزار می‌کنند. کسب نمره قبولی در آزمون یوس از الزامات پذیرش در دانشگاه‌های(خصوصا دولتی) ترکیه در مقطع لیسانس است و کسب نمرات بالاتر شانس افراد را افزایش می‌دهد.

 از آنجایی که اغلب رشته‌ها در مقطع لیسانس در ترکیه به زبان ترکی ارائه می‌شوند، پس برای ادامه تحصیل باید در آزمون زبان ترکی تومر (TÖMER) نیز شرکت کرده و نمره لازم را کسب کنید. طبیعتا برای تحصیل به زبان انگلیسی باید نمره‌ی مورد نظر دانشگاه در آزمون‌های بین‌المللی زبان انگلیسی مانند تافل و آیلتس را بدست بیاورید.

مدارک لازم برای تحصیل در مقطع لیسانس در ترکیه 

مدرک دیپلم 12 ساله یا مدرکی مبنی بر اینکه تحصیل شما در حال اتمام است.

پرکردن فرم‌ درخواست تحصیل در دانشگاه 

سوابق تحصیلی 

مدرک زبان(انگلیسی یا ترکی یا هرزبانی که در دانشگاه مورد نظر شما ممکن است تدریس شود)

نامه‌ی انگیزشی 

نامه‌ی تمکن مالی 

پرداخت هزینه‌های مربوط به درخواست پذیرش 

کسب نمره‌ی قبولی در آزمون ورودی دانشگاه 

تحصیل در مقطع فوق لیسانس و دکترا در ترکیه 

 دانشگاه بیلکنت ترکیه

تحصیل در مقطع فوق لیسانس یا کارشناسی ارشد در ترکیه مستلزم داشتن رزومه‌ی قوی‌تری است و حدودا 2 سال طول می‌کشد. برای ورود و تحصیل در مقاطع تکمیلی(کارشناسی ارشد و دکترا) در ترکیه متقاضی باید در آزمون ALES شرکت کرده و نمره‌ی مورد نظر دانشگاه را کسب کند. در برخی دانشگاه‌ها نیز امکان شرکت در آزمون‌های بین‌المللی مانند GRE  و GMAT و کسب نمره‌ی مورد نظر دانشگاه وجود دارد. حتما داشتن مدرک کارشناسی معتبر نیز از جمله مدارک ضروری برای پذیرش است. لازم به ذکر است برنامه پذیرش در مقطع فوق لیسانس در هر دانشگاه متفاوت است، پس بهتر است قبل از اقدام شرایط پذیرش را در سایت دانشگاه بررسی کنید. 

ازآنجایی که بسیاری از دانشگاه‌ها(بخصوص دانشگاه‌های خصوصی) در مقطع کارشناسی ارشد امکان تحصیل به زبان‌های دیگر از جمله انگلیسی و آلمانی را برای متقاضیان فراهم می‌کنند، دانشجویان این دانشگاه‌ها فرصت مناسبی برای تبادل اطلاعات یا ادامه‌ی تحصیل در دانشگاه‌های دیگر کشورها را نیز خواهند داشت. بسیاری از دانشگاه‌های ترکیه با دانشگاه‌های اروپا و آمریکا تبادل دانشجو دارند.

اما مقطع دکترا در ترکیه که مدت آن 4 سال است، یکی از مقاطعی است که معمولا برای ورود به آن نیاز به مکاتبه با اساتید و داشتن یک پروپوزال قوی است. داشتن نمره زبان بالا و مقالات ISI نیز در پذیرش سهم بزرگی خواهند داشت. 2 سال از تحصیل در این مقطع به تحقیق و کارهای عملی اختصاص دارد و دانشجویان روی پروژه‌ی خود کار می‌کنند. 

مدارک لازم برای تحصیل در مقطع فوق لیسانس

مدرک دیپلم 12 ساله و مدرک کارشناسی معتبر 

ریزنمرات مقاطع قبلی 

رزومه‌ی تحصیلی 

فرم درخواست پذیرش

نامه تمکن مالی 

انگیزه نامه 

مدرک زبان مورد نیاز در دانشگاه مورد نظر شما

نمره قبولی در آزمون ALES یا آزمون‌های بین‌المللی مانند GRE یا GMAT 

توصیه نامه اساتید 

مدارک مورد نیاز برای مقطع دکترا 

مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی به همراه ریزنمرات 

مدرک کارشناسی و ریزنمرات 

مدرک کارشناسی ارشد و ریز نمرات 

رزومه  

مقالات ISI(نقش زیادی در پذیرش خواهند داشت)

انگیزه نامه و توصیه نامه اساتید 

مدرک زبان و قبولی در آزمون ورودی دانشگاه 

پروژه‌ی پایانی 

دانشگاه‌های معتبر ترکیه 

دانشگاه آنادولو ترکیه

در این قسم تعدادی از دانشگاه‌های معتبر و مشهور ترکیه را که دارای رنکینگ داخلی و بین‌المللی خوبی هستند را برایتان معرفی خواهیم کرد و از طریق لینک قرار داده شده می‌توانید از سایت دانشگاه دیدن فرمایید:

koç Üniversitesi (دانشگاه کوچ)

Anadolu University (دانشگاه آنادولو)

Istanbul University (دانشگاه استانبول)

(Istanbul Technical University (İTÜ (دانشگاه فنی استانبول)

Ankara University  (دانشگاه آنکارا)

Ataturk University (دانشگاه آتاتورک)

Boğaziçi University  ( دانشگاه بوغازچی)

Bilkent University  (دانشگاه بیلکنت)

Sabancı University  (دانشگاه سابانجی)

Hacettepe University  (دانشگاه حاجت تپه)

 METU University (دانشگاه فنی خاورمیانه)

هزینه‌ی تحصیل در ترکیه 

 قطعا در هنگام انتخاب کشور و دانشگاه برای ادامه تحصیل یکی از مواردی که دانشجویان در مورد آن تحقیق خواهند کرد هزینه‌ی زندگی و تحصیل در آن کشور است. با توجه به اینکه شما در چه مقطعی تحصیل خواهید کرد و از چه نوع دانشگاهی پذیرش گرفته‌اید هزینه‌ها متغیر خواهد بود. اما معمولا هزینه‌های تحصیل برای دانشجویان بین‌المللی به شرح زیر هستند:

تحصیل در مقطع لیسانس به زبان ترکی                                          240 دلار- 750 دلار برای یکسال تحصیلی 

تحصیل در مقطع لیسانس به زبان انگلیسی                                    450 دلار- 750 دلار برای یکسال تحصیلی 

تحصیل در مقطع فوق لیسانس یا کارشناسی ارشد به زبان ترکی         300 دلار - 600 دلار برای یکسال تحصیلی 

تحصیل در مقطع فوق لیسانس به زبان انگلیسی                             600 دلار- 900 دلار برای یکسال تحصیلی 

تحصیل در مقطع دکترا                                                                500 دلار-1000دلار  برای یکسال تحصیلی 

توجه داشته باشید که قیمت‌های عنوان شده ممکن است با توجه به نوع دانشگاه و رشته تغییر کنند و همچنین تحصیل در دانشگاه‎‌های خصوصی نیز هزینه‌های بالاتری را خواهند داشت، به‌عنوان مثال : 

تحصیل در مقطع کارشناسی در یک دانشگاه خصوصی بین 5000 تا 20000 دلار هزینه خواهد داشت یا در مقطع کارشناسی ارشد به طور میانگین به بیش از 12000 دلار می‌رسد و در مقطع دکترا هم بین 5250 دلار تا 17500 دلار  متغیر خواهد بود. 

ترکیه

علاوه بر هزینه‌ی تحصیل، هزینه‌های زندگی نیز از اهمیت زیادی برخوردار هستند. باتوجه به شهر محل زندگی و حتی سبک زندگی افراد این هزینه‌ها متفاوت خواهد بود اما به طور میانگین بین400 تا 600 دلار در ماه برای هزینه‌های زندگی و حدود 100 تا 150 دلار برای کتاب و لوازم ضروری تخمین زده شده است.

دریافت بورسیه تحصیلی برای دانشجویان خارجی در ترکیه 

 بسیاری از دانشجویان مستعد که توانایی تامین هزینه‌های تحصیل خود را ندارند، برای تحصیل در کشورهای دیگر به‌دنبال برنامه‌های بورسیه تحصیلی و کمک‌ هزینه‌های تحصیلی هستند تا بتوانند به اهداف خود جامه‌ی عمل بپوشانند. تحصیل در کشور ترکیه نیز شامل بورسیه‌های تحصیلی خوبی است که تحصیل را برای واجدان شرایط دریافت آن، آسان‌تر خواهد کرد. اما دولت ترکیه شرایطی را نیز برای دریافت این بورسیه قرار داده است که با توجه به ظرفیت‌های موجود بورسیه به افراد شایسته‌تر تعلق بگیرد:

حداقل معدل و داشتن مدرک تحصیلی معتبر 

برای متقاضیان کارشناسی معدل 14 به بالا 

برای متقاضیان کارشناسی ارشد و دکترا معدل 15 به بالا 

برای متقاضیان علوم پزشکی معدل 18 به بالا 

محدودیت سنی 

برای دوره‌ی کارشناسی زیر 21 سال 

برای دوره‌ی کارشناسی ارشد زیر 30 سال 

برای دوره‌ی دکترا زیر 35 سال 

زبان مورد نیاز 

برای دریافت بورسیه تمامی متقاضیان باید مدرک زبان معتبر و بین‌المللی یا مدرک زبان ترکی مانند تومر با نمره‌ی بالا داشته باشند. ارائه مدرک زبان ترکی نیز به عنوان زبان اصلی نیز از شروط دریافت بورسیه خواهد بود و اگر موفق به کسب نمره‌ی قابل قبول دانشگاه نشوید باید در دوره‌های یکساله زبان ترکی دانشگاه شرکت کنید.

پذیرش در آزمون‌های ورودی 

از دیگر شروط لازم برای دریافت بورسیه پذیرش در آزمون‌های ورودی دانشگاه مانند GMAT، GRE و SAT است. 

درکل بورسیه تحصیلی بیشتر در مقاطع فوق لیسانس و دکترا داده شده است و از دیگر عواملی که شخص را در اولویت دریافت بورسیه قرار می‌دهد داشتن نمرات بالای درسی و ارائه مقالات ISI خصوصا در مقطع دکترا خواهد بود. 

بورسیه تحصیلی ترکیه نیز به دو صورت است: فول فاند که شامل تمامی هزینه‌های دانشجو از جمله هزینه‌های پزشکی و حمل و نقل است و نوع دیگری که با توجه به شرایط هر فرد به صورت درصدی به او تعلق می‌گیرد. برای بررسی شرایط بورسیه ترکیه و ثبت نام باید به سایت www.turkiyeburslari.gov.tr مراجعه کنید. از نمونه بورسیه‌های موجود می‌توان به بورسیه بانک توسعه اسلامی ISDB، بورسیه Tubitak و Turkiye busrlari اشاره کرد. 

مدارم لازم برای دریافت بورسیه تحصیلی ترکیه 

پاسپورت معتبر 

مدرک تحصیلی معتبر به همراه ریزنمرات تمامی مقاطع 

توصیه نامه اساتید 

مدارک بین‌المللی مانند GRE، GMAT، TOFEL، IELTS 

عکس 

مدرک زبان ترکی، در صورت داشتن امتیاز محسوب می‌شود و در صورت نداشتن باید حتما در دوره‌های زبان ترکی دانشگاه شرکت کنید

انگیزه‌نامه و توصیه نامه اساتید 

پروپوزال(مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا)

در صورت پذیرفته شدن تقاضای شما برای بورسیه که البته با توجه به رشته و نوع بورسیه مقدار آن متفاوت است، معمولا در کنار رایگان بودن تحصیل  به واجدان شرایط کمک هزینه‌ای نیز تعلق خواهد گرفت :

مقطع کارشناسی ماهانه 800 لیر 

مقطع کارشناسی ارشد ماهانه 1100 لیر 

مقطع دکترا  ماهانه 1400 لیر و برای محققان و پژوهشگران واجد شرایط 3000 لیر 

کارکردن در حین تحصیل در ترکیه 

همانطور که پیشتر نیز عنوان کردیم یکی از دغدغه‌های دانشجویان برای تحصیل در یک کشور خارجی طبیعتا تامین هزینه‌های زندگی و تحصیل است، که اگر نتوانند بورسیه‌ای دریافت کنند ممکن است با چالش‌های فراوانی مواجه شوند. در همین راستا دولت ترکیه به دانشجویان مقطع فوق لیسانس و دکترا اجازه‌ی کار پاره‌وقت یعنی 30 ساعت در هفته را خواهد داد. اما فراموش نکنید که ترکیه نرخ بیکاری تقریبا بالایی دارد و یافتن شغل خصوصا برای افرادی که مهارت خاصی ندارند و به زبان ترکی آشنا نیستند کار چندان راحتی نیست.

برای کار در ترکیه حتما باید مجوز کار دریافت کنید که توسط وزارت کار و امور اجتماعی ترکیه و پلیس ترکیه صادر می‌شود و یک اجازه‌ی کار موقت است. در صورتی که فرد واجد شرایط باشد در سال‌های بعدی اجازه کار طولانی‌تر تمدید خواهد شد. دانشجویان خارجی اجازه‌ی کار در دفاتر خصوصی و دولتی را ندارند و دانشجویان مقطع لیسانس باید برای درخواست مجوز کار یکسال از تحصیل خود را سپری کرده باشند. پس از پایان تحصیل نیز فرصتی در اختیار شما قرار می‌گیرد که اگر بتوانید شغل مناسبی پیدا کنید ویزای دانشجویی خود را به ویزای کاری تبدیل کنید.

دریافت ویزای تحصیلی ترکیه 

ترکیه

درست است که ایرانیان برای سفر به ترکیه نیاز به دریافت ویزا نخواهند داشت و با ویزای فرودگاهی 90 روزه می‌توانند وارد این کشور شوند اما اگر قصد شما از رفتن به ترکیه ادامه تحصیل باشد قطعا به ویزایی غیر از ویزای توریستی نیاز دارید که ویزای تحصیلی ترکیه است. خب با فرض اینکه شما پذیرش تحصیلی را از دانشگاه مورد نظرتان دریافت کرده‎‌اید، اکنون باید به فکر فراهم کردن مدارک مورد نیاز برای دریافت ویزای تحصیلی ترکیه باشید. مدارکی از جمله: فرم درخواست ویزا، پرداخت هزینه ویزا، عکس پاسپورتی، نامه‌ی تمکن مالی، پرینت پرداخت شهریه‌ی دانشگاه(در صورت نداشتن بورسیه)، بیمه نامه معتبر در ترکیه، اثبات داشتن محل اسکان در ترکیه و با در دست داشتن آن‌ها به سفارت ترکیه مراجعه می‌کنید.

اما پس از دریافت ویزا و ورود به ترکیه باید ظرف ده روز پس از ورود برای دریافت اقامت دانشجویی خود نیز اقدام کنید. مدت ویزای دانشجویی که برای دانشجویان صادر می‌شود با توجه به مقطع و دوره‌ی مورد نظر شخص متفاوت خواهد بود. 

اگر برای تحصیل در ترکیه، همراه دارید(همسر و فرزندان زیر18 سال) که قصد دارند بیش از 3 ماه اقامت داشته باشند باید برای دریافت اقامت همراه اقدام کنید.

نتیجه‌گیری 

درست است که ترکیه شرایط خوبی برای ادامه تحصیل ایرانیان دارد، شرایطی مانند نزدیکی مسافت، فرهنگ و آب و هوایی نزدیک به ایران، دانشگاه‌های معتبر و بین‌المللی یا نداشتن شرایط سنی، اما بهتر است قبل از انتخاب این کشور گزینه‌های اروپایی خود را نیز  از لحاظ با این کشور اوراسیایی مقایسه کنید. نکته‌ی دیگر اینکه قطعا تحصیل در یک کشور دیگر چالش‌های خاص خود را دارد و بهتر است برای داشتن یک انتخاب درست تمامی جوانب را بسنجید و از افراد آگاه کمک بگیرید. با تمامی این اوصاف امیدواریم با مطالعه‌ی این مقاله اطلاعات لازم را برای پذیرش تحصیلی در ترکیه به دست آورده باشید و بتوانید تصمیم درستی برای آینده‌تان بگیرید.



دیدگاه ها

لطفا دیدگاه خود را بنویسید

دیدگاه شما چیست؟