راهنمای جامع خرید ملک در ترکیه
بدون شک در سالهای اخیر، یکی از مقاصد همیشگی ایرانیان برای سفر، تحصیل و حتی سرمایهگذاری همسایه غربی کشورمان یعنی کشور ترکیه است. کشوری زیبا با موقعیت جغرافیایی خاص، فرهنگ نزدیک به ایران و آب و هوایی مطبوع که اخیرا نیز با تغییراتی در قوانین خرید ملک برای اتباع خارجی در ترکیه، ایرانیان بسیاری را مشتاق خرید ملک در آن کرده است. با توجه به همین استقبال قصد داریم در این مقاله اطلاعات لازم جهت یک خرید مطمئن و مناسب در ترکیه را در اختیار شما قرار دهیم.
مختصری در مورد کشور ترکیه
کشور پهناور و خوش آب و هوای ترکیه یا به طور کاملتر جمهوری ترکیه با مساحتی بالغ بر 783/356 کیلومتر مربع، کشوری اوراسیایی محسوب میشود که بخش اعظم آن (یعنی آناتولی) در شمال غرب آسیا قرار دارد و قسمتی از آن که با نام تراکیه شناخته میشود در جنوبشرق اروپا واقع شده است. طبق آخرین سرشماری جمعیت آن به 83 میلیون و 605 هزار نفر رسیده و دین رسمی اکثریت مردم در این کشور اسلام است.
زبان رسمی ترکیه ترکی، پایتخت آن آنکارا و پول رسمی این کشور اوراسیایی، لیر است. از شهرهای بزرگ و مهم آن در کنار آنکارا میتوان به استانبول، ازمیر و آنتالیا اشاره کرد. رئیس جمهور ترکیه رجب طیب اردوغان است که در سالهای اخیر تلاش زیادی تغییر زیر ساختها و نزدیک کردن آنها به استاندارهای جهانی داشته است.
موقعیت جغرافیایی ترکیه به گونهای است که در شمال به دریای سیاه میرسد، گرجستان و ارمنستان همسایگان شمال شرقی آن هستند و در شرق با آذربایجان و ایران همسایه است. سوریه و عراق نیز در جنوبشرقی ترکیه واقع شدهاند و غرب و جنوبغربی آن به دریای مدیترانه و اژه منتهی میشود. اما همسایگان اروپایی آن را یونان و بلغارستان تشکیل میدهند که در شمالغربی این کشور قرار دارند.
همانطور که در مقدمه هم عنوان کردیم به سبب همین موقعیت جغرافیایی خاص، در کنار پیشرفتهای چشمگیر در سالهای اخیر، نزدیکی به ایران، هزینه کمتر برای زندگی نسبت به کشورهای اروپایی و البته طبیعت چشمنواز، ایرانیان بسیاری تمایل به خریداری ملک و گذراندن اوقات بیشتر در این کشور یا دریافت اقامت ترکیه از طریق خرید ملک را دارند. با توجه به همین امر بر آن شدیم که در ادامه شرایط خریداری ملک و قوانین مربوط به آن را بهطور کامل بررسی کنیم و اطلاعات لازم را در اختیار علاقهمندان قرار دهیم.
شرایط کلی خرید ملک در ترکیه برای اتباع خارجی
قبل از هرچیز باید مطمئن شوید دارای اقامت کشوری هستید که مجاز به خریداری ملک در ترکیه است که در این مورد ایرانیان جز افراد مجاز به خریداری ملک در این کشور هستند.
در سال 2013 دولت ترکیه شرایط واگذاری ملک به اتباع خارجی را سهولت بخشید و حداقل سرمایهگذاری برای اعطای تابعیت این کشور را کاهش داد. اما کماکان تفاوتهایی میان خریداران ترک و خارجی برای خرید ملک در ترکیه وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
- خرید ملک برای اتباع خارجی فقط در مناطقی که توسط دولت ترکیه تعیین شده است امکانپذیر است.
- خریداری ملک در مناطق نظامی- امنیتی ممنوع است.
- هرفرد خارجی حداکثر میتواند تا 30 هکتار در ترکیه ملک خریداری کند.
- اتباع خارجی حداکثر میتوانند 10 درصد از اراضی و املاک یک ناحیه یا شهر را خریداری کنند.
- اگر اتباع خارجی اقدام به خریداری زمین نمایند و تصمیم به ساخت و ساز داشته باشند باید طی دوسال پروژهی خود را آغاز کنند.
اما در کنار این تفاوتها باید یادآور شویم که اتباع خارجی نیز میتوانند مانند شهروندان ترکیه از بانکها و موسسات مالی درخواست وام برای خرید ملک داشته باشند(البته با در نظر گرفتن شرایط و ضوابط مربوط به بانکها و موسسات مالی) و امکان خرید اقساطی ملک در ترکیه برای آنها نیز وجود خواهد داشت که شرکتهای مختلف فعال در این حوزه میتوانند کمک شایانی بکنند.
خرید ملک در ترکیه و دریافت اقامت
اما پس از در نظر گرفتن شرایط کلی خرید ملک در ترکیه باید عنوان کنیم که با توجه به میزان سرمایهای که برای خریداری در نظر گرفتهاید مزایایی به شما تعلق خواهد گرفت، مانند پاسپورت ترکیه، اقامت دائم یا اقامت توریستی موقت. قابل ذکر است که مسئول بررسی درخواست اقامت شما در ترکیه وزارت کشور جمهوری ترکیه است و خرید ملک به تنهایی ضامن دریافت اقامت نخواهد بود، پس بهتر است قبل از هر اقدامی برای خرید ملک خصوصا به قصد دریافت اقامت صحت این امر را از وزارت کشور ترکیه یا سفارت آن در کشور مبدا جویا شوید.
در قوانین جدید در خصوص خرید ملک در ترکیه عنوان شده است که سرمایهگذاران خارجی میتوانند با پرداخت حداقل مبلغ 250 هزار دلار برای خرید ملک صاحب پاسپورت ترکیه برای خود، خانواده و فرزندان زیر 18سالشان شوند، که البته خریدار تا 3 سال اجازهی فروش خانه را نخواهد داشت.
اما اگر سرمایه شما کمتر از 250 هزار دلار است بازهم میتوانید صاحب خانه و اقامت سه ساله توریستی موقت شوید(البته این میزان باید حداقل 60هزار دلار باشد) که این نوع از اقامت طبق شرایط و ضوابط خاص قابل تغییر به اقامت 5 ساله و حتی دائم خواهد بود( گرچه این به معنای دریافت پاسپورت ترکیه نیست) دراین نوع اقامت شما اجازه کار خواهید داشت و برای گرفتن اجازه کار باید جداگانه اقدام کنید.
اگرصرفا بهدنبال خرید ملک در ترکیه هستید و داشتن اقامت دائم یا پاسپورت این کشور چندان اهمیتی ندارد، حداقل مبلغی که برای یک خانهی معمولی و 50 متری نیاز خواهید داشت 150هزار لیر خواهد بود، که با توجه به فاکتورهای متعدد از جمله شهر، منطقه، متراژ و امکانات ملک قیمت تغییر خواهد کرد. به طور مثال در شهرهای پرطرفدار مانند استانبول شما میتوانید خانه با هرمترمربع 2000 لیر تا 8000 لیر پیدا کنید(دربخشهای اروپایی و لوکس قیمت هرمترمربع به 16هزار لیر نیز میرسد) یا در شهر ازمیر که یکی دیگر از مقاصد ایرانیان در سالهای اخیر بوده است حدود قیمت هرمترمربع 3500 لیر عنوان شده است.
لازم به ذکر است درصورت اجارهی خانه در ترکیه با توجه به قوانینی که از سال 2020 اجرا میشود شما فقط میتوانید اقامت یک سالهی توریستی دریافت کنید که بلافاصله برای سال بعد قابل تمدید نیست.
قدمهای اساسی برای خرید ملک در ترکیه
پس از آنکه هدف و بودجهی مورد نظر خود را برای خرید ملک در ترکیه مشخص کردید بهتر است حتما به نکاتی که در ادامه عنوان خواهیم کرد نیز توجه داشته باشید تا یک خرید مطمئن با ریسک کمتر داشته باشید:
قدم اول: تحقیق
بازار خرید و فروش ملک در ترکیه در سالهای اخیر رشد بسیاری داشته است و شما در این کشور با هزاران مشاور املاک و هزاران ملک روبهرو خواهید شد که هرکدام از این کارگزارها توصیهها و پیشنهادات متفاوتی برای شما خواهند داشت. بنابراین ابتدا سعی کنید با مطالعهی منابع معتبر و وبسایتهای مرتبط تا حد امکان خودتان اطلاعاتی را در این زمینه بهدست بیاورید تا احتمال به دام افتادن توسط کلاهبرداران، خرید اشتباه یا ازدست رفتن سرمایهی خود را به حداقل برسانید.
قدم دوم: پیداکردن یک کارگزار قابل اعتماد
پس از بررسی آژانسهای املاک و کارگزارهای مختلف از جهات گوناگون مانند سالهای فعالیت یا میزان رضایتمندی خریداران قبلی، یکی از آنها را انتخاب کنید. پس از آن مطمئن شوید که کاملا خواستهی شمارا متوجه میشوند و با توجه به گستردگی کشور ترکیه و شرایط خاص هرمنطقه و شهر(ازلحاظ آب وهوا، فرهنگ، مناظر طبیعی و حتی قیمت) میتوانند مناسبترین ملک را برای شما پیدا کنند. سعی کنید حتما بهطور صریح و واضح نیاز و هدف خود را از خرید خانه با آژانس درمیان بگذارید یا اگر در این امر ناتوان هستید و تسلط کافی به زبان ترکی ندارید از یک وکیل مطمئن بهره ببرید.
قدم سوم: سفر به ترکیه
زمانی که قرار است در یک کشور دیگر ملکی را خریداری کنید بهطور قطع بهتر است که شما قبلا به آن کشور سفر کرده و با سبک زندگی افراد، هزینههای زندگی و شرایط موجود درمنطقه مورد نظرتان آشنا شده و همهی موارد را از نزدیک و شخصا بررسی کنید. خوشبختانه برای ایرانیان این امکان فراهم است که بدون ویزا به مدت سه ماه در ترکیه اقامت داشته باشند که این مدت فرصت مناسبی برای تحقیقات بیشتر و تصمیم بهتر خواهد بود. از شهرهای پرطرفدار برای خرید ملک در این سالها میتوان به استانبول، ازمیر، آنکارا، آنتالیا و آلانیا اشاره کرد.
قدم چهارم :تحقیق در مورد ملک مورد نظر
دراین مرحله پس از آنکه ملک خود را انتخاب کردید حتما در مورد شرایط و اعتبار سند از سازمان ثبت اسناد و املاک ترکیه (tapu ve kadastro) استعلام بگیرید. در خصوص مالیات مربوط به ملک، بدهی بانکی و محدودیتهای قانونی ملک نیز تحقیقات لازم را انجام دهید. حتی در مواردی که قصد خرید خانههای پیش فروش را دارید حتما در مورد صحت و سقم پروژه تحقیق کنید.
مدارک و هزینههای مورد نیاز برای خرید ملک در ترکیه
قطعا برای خرید ملک در این کشور علاوه بر سرمایه به یک سری مدارک معتبر نیز احتیاج دارید که در ادامه به آنها میپردازیم:
- گذرنامهی معتبر با ترجمه رسمی
- کد مالیاتی محلی( شما میتوانید با مراجعه به اداره مالیات شهر مورد نظر و ارائه مدارک مورد نیاز اقدام به دریافت این کد 10 رقمی نمایید)
- افتتاح حساب بانکی با استفاده از کد مالیاتی
- مدارکی که محل سکونت شما در کشور خودتان را اثبات میکند(مثل قبض برق)
- دو قطعه عکس پاسپورتی
در کنار این مدارک و هزینهی خریداری ملک که توسط کارشناس شهرداری(ekspertiz) قیمتگذاری میشود هزینههای جانبی این خرید را نیز باید درنظر داشته باشید:
- عوارض شهرداری یا مالیات ملک که چیزی درحدود 2 درصد ارزش ملک عنوان شده است.
- هزینههای انتقال سند مانند 4درصد ارزش ملک، پرداخت مالیات به دفتر اسناد و املاک (گاهی 2 درصد خریدار و 2 درصد فروشنده و گاهی 4 درصد برعهده خریدار).
- بیمه اجباری زلزله(DASK) که هزینهی آن با توجه به متراژ متغییر خواهد بود و مبلغی بین 175 تا 250 لیر است.
- هزینه بهنام زدن قبضها که در مناطق مختلف متغیر خواهد بود.
- هزینه وکیل که مسلما این نرخ برای هر وکیلی متفاوت خواهد بود.
- هزینه گزارش ارزیابی که خریداران مستقیما به اداره اسناد و املاک ترکیه پرداخت میکنند و بین 1000 تا 1500 لیر است.
- هزینه مترجم رسمی در صورت لزوم، هزینه کمیسیون بنگاه، هزینه محضری کردن پاسپورت، هزینه گردش سرمایه و هزینه ثبت نام در TAPU.
نکاتی درمورد انتقال سند ملک در ترکیه
پس از آنکه توافق بین فروشنده و خریدار حاصل شد و بیعانه به فروشنده پرداخت و رسید دریافت شد. قطعا خریدار به فکر پرداخت مابقی مبلغ و انتقال سند به نام خود خواهد بود. قبل از هر چیز اگر تسلط به زبان ترکی ندارید باید یک مترجم رسمی مورد تایید دولت داشته باشید. فروشنده به اداره املاک و اسناد و مستغلات ترکیه (TAPU VE KADSTRO) مراجعه میکند و درخواست انتقال سند را مطرح خواهد کرد. پس از بررسی ملک از لحاظ قانونی، تاریخی به مالک اطلاع داده میشود که در آن تاریخ مالک، خریدار یا وکلای رسمی آنها در اداره ثبت اسناد و املاک حاضر میشوند تا مراحل اداری انتقال سند را انجام دهند. مدارکی که برای انتقال سند باید بههمراه داشته باشید به شرح زیر است:
- سند ملک مورد نظر(که دارای مشحصات کامل مالک و ملک است) یا TAPU
- دوقطعه عکس4*6جدید خریدار
- یک قطعه عکس 4*6 فروشنده
- بیمه نامه زلزله
- برگه تسویه حساب مالیات و عوارض شهرداری یا برگه پایان کار
- اصل و ترجمه پاسپورت معتبر
- در صورت خرید وکالتی اصل و ترجمه رسمی وکالت نامه
- در صورتی که دو طرف به زبان ترکی صحبت نکنند حضور مترجم رسمی با ارائه مدارک رسمی الزامی است
پس از طی مراحل قانونی و دریافت سند نیز میتوانید برای دریافت اقامت خود از طریق خرید ملک اقدام کنید.
نتیجهگیری
اما سخن آخر، قطعا خرید ملک در یک کشور خارجی بهآسانی خرید ملک در کشور خودتان نخواهد بود. پس بهتر است همانگونه که در این مقاله هم عنوان کردیم قبل از هر اقدامی از آخرین قوانین و مقررات مربوط به خریداری ملک در ترکیه مطلع شوید یا اگر تسلط کافی به زبان ترکی ندارید از یک وکیل آگاه و مطمئن یا آژانسهای املاک باسابقه کمک بگیرید تا از خرید خود نهایت لذت را برده باشید.
دیدگاه ها
دیدگاه شما چیست؟